Gym, fruit en zo. . .

Gisteren weer met de kleine meid naar de peutergym geweest. ze vind het een geweldig uurtje, apekooien en een paar kringspelletjes met de andere kindjes blijft leuk. Nu had ik voor de terugweg maar de wandelwagen meegenomen, want de vorige keer was ze erg moe en wilde een stukje gedragen worden. Tja als je een uur lang druk bezig bent met rennen, klimmen, springen en meer dan ben je best moe en om dan weer een aardig stukje naar huis toe te wandelen is net teveel van het goede.

Toen we weer thuis waren wilde ze eerst natuurlijk wat drinken, dus dat hebben we maar gedaan. Ik bood haar ook nog aan om een appeltje of een mandarijntje te schillen, maar dat wilde ze niet. Gek eigenlijk dat mijn beide kleinkinderen helemaal niet van fruit houden, terwijl hun moeder er wel dol op is, de fruitmand is dan ook altijd goed gevuld met allerlei soorten fruit. Niet allemaal die hier op de foto staan, maar ananas, sinaasappelen , mandarijntjes en appels zijn er meestal goed vertegenwoordigd.

Dat doet me dan weer denken aan mijn kindertijd, ik kreeg wel altijd appels, peren en noten . Die kochten we via een oudoom die een fruitbedrijf had. In het najaar kwamen dan de jute zakken vol appels en peren in huis. Die werden dan op de zolder uitgelegd op kranten. Ook walnoten hadden we dan genoeg. De appels werden regelmatig uitgezocht en die met een plekje erop waren voor de appelmoes bestemd. Ook de verschillende soorten lagen op eigen kranten uitgespreid. Zoete appeltjes, goudreinetten, sterappeltjes, peren om zo te eten en peertjes om te koken. Kortom de hele zolder rook heerlijk naar al dat fruit. Druiven kreeg je alleen als je ziek was, en dan nog maar een klein trosje, sinaasappels kwamen rond de kerst wel eens in huis, maar die waren er niet altijd. De appels, peren en noten, daar mochten we gewoon zoveel van eten als we wilden.

Ik herinner me nog dat we walnoten aten en de notendoppen een keer uit het zolderraam gooiden. Oeps daar was iemand door geraakt en die had bij mijn ouders aangebeld, we werden stevig toegesproken dat dit echt niet mocht. Wel bewaarden we ook doppen die heel bleven om mee te knutselen in de winter knutselden we vaak, ook tekenen en verven waren leuk om te doen in de tijd dat je toch binnen moest spelen.

Tegenwoordig kun je allerlei fruit het hele jaar door kopen, exotisch of gewoon fruit het is er altijd. Dus nooit meer de iets gerimpelde winterappeltjes, al heb ik daar best goede herinneringen aan.

Reacties

gerdaYD op 22-02-2018 11:35

Nog maar eens een goede morgen Haba want nu heb je een nieuw logje geplaatst waar ik graag een reactie op zou geven.

Je hebt dus weer een leuke dag met je lieveling gehad. Raar inderdaad dat hoewel jij gek op fruit bent, noch je beide kinderen, noch je kleinkind er verzot op zijn, het is nochtans heel gezond!

Voor jou:

Fruit.

Boomgaarden en

glazen kassen

appels , peren , druiventros

sappig in hun

rijpe vormen

maakt de smaakpapillen los.

Aardbei-bedden

bos met bessen

struiken, ranken , al te saam

kleurfestijn in

paars ,rood en oranje

alles fruit onder één naam.

Daarboven op

de invoervruchten

sinaasappel, grapefruit of banaan

smaakvol voor ons

opgestapeld

ied’re kraam biedt het ons aan.

Ieder jaar plukken

wij bramen

in de duinen vlak bij zee

sloffen vol 

om sap te maken

snoepen zo al plukkend mee.

’t Is de groep

vol vitamine

Kiwi , citroen,en zwarte bes

muzikale fruitmand

klanken

houdt gezondheid bij de les.

© teun hoek

willy op 22-02-2018 12:01

fruit op zolder.. herinner ik me nog goed Haba

nu moet alles er picobello uit zien en dat heeft zijn prijs..

een knappe smakelijk foto

prettige dag

klaproos op 22-02-2018 14:01

ach  die  kleine meid  ja  dat  begrijp ik,  spelen  maakt moe :-)

wij  zetten  de lege  doppen  altijd  voor onze ogen en  speelden dan  blindemannetje :-)

mizzD op 22-02-2018 15:38

Wat een leuk nostalgisch postje.. ik ken dat helemaal niet, wij kochten fruit gewoon bij de groentenman (of de A&O).. fruit van het seizoen natuurlijk, dat was het goedkoopst en het moest er wél altijd zijn van m'n moeder.. kinderen moesten fruit eten.. en dat deden we dan ook. :-) Nog steeds wel.. en niet meer altijd van het seizoen, hoewel ik mandarijnen nog steeds het lekkerst vind in december.. ná de kerst koop ik ze niet meer! :-)

Groetjesss!

Sjoerd op 22-02-2018 15:45

Mijn kleidochter is een waar fruitmonster...

Marjolijn op 22-02-2018 17:14

Leuk dat Laura het gymklasje zo leuk vind....!!

Fijne avond, hou het lekker warm Haba.

Florence op 22-02-2018 17:22

Aha vandaar ik je niet heb gezien je had mijn berichtje niet gezien

Ik hou ook niet van fruit ik eet soms wat

Dus er was gymnastiek leuk dat ze zo van genieten

די מריו op 22-02-2018 20:05

Hier eten ze graag fruit. Yaron bijna alle soorten. Kilo's gaan er per week doorheen. Alleen maar goed voor ze. Ze krijgen ook geen snoep, dus je moet ze toch ergens mee verwennen.

Love As Always

Di Mario 

Florence op 23-02-2018 06:51

Goedemorgen Haba ja over die zakjes tasjes kan met klitterband maar deze zit echt goed vast dat neit afvalt.

Ik heb een echt mooie verhaal erbij over Pepper

Vandaag zwemmen ik ga lekker bijna niks doen hihihhihih fijne vrijdag

Florence op 23-02-2018 07:33

Pepper moest weg bij Fleur (de echte baasje) omdat haar nieuwe vriend een bitbull bij had genomen en die had 2 x Pepper gebeten.Toen ging Pepper naar haar moeder maar die is allergisch voor honden dat hoorde we ook duidelijk

dat was toen de reden

Ik zet dag even bij

Pepper was gisteravond wel zo half uurtje toen hij thuiskwma even nog van slag

Clemens op 23-02-2018 08:30

Ja die gerimpelde appeltjes, hartstikke lekker toch? Die hadden juist iets extra's. Wij hadden dat dus ook, dat winterspul lag bij ons in de kelder op planken. Ik was niet eens zo'n fruit eter, maar wat de appels betreft, mijn moeder maakte gelukkig heel goede appeltaarten :)  En gepofte appels. 

Gek dat je nooit kunt voorspellen wat de smaak is van je kinderen/kleinkinderen. In mijn geval neefjes en nichtjes; de jongsten daarvan zijn de enigen die van fruit houden in zo ongeveer de hele familie! Maar mandarijnen in december, dat gaat wel, voor mij persoonlijk dan :)

Clemens op 23-02-2018 08:31

O oeps, vergeet ik je te bedanken voor je reaktie! Dank je ! Ach, Nora is heel wat kou gewend Haba :)

Floor op 24-02-2018 09:15

Goedemorgen Haba we gaan nu wekelijkse boodschappen doen.

Verder zien we wel fijne zaterdag 👍🙋🙋🙋🙋

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl